Rijkswaterstaat vraagt opnieuw aandacht voor ruimte voor hulpverleners bij incidenten op de rijkswegen. Vanaf maandag 4 maart tonen we op de elektronische borden boven en langs de weg de tekst geef hulpdiensten en bergers de ruimte. Een bekende boodschap met een aanvulling: de bergers worden specifiek benoemd.

De wijziging komt voort uit gesprekken die Rijkswaterstaat voert met de branchevereniging VBM (Vereniging van Bergers en Mobiliteitsspecialisten). Bereikbaarheid bij incidenten is een van de terugkerende onderwerpen op de agenda. Met de nieuwe tekst willen we de rol van bergers extra onder de aandacht brengen. Zo hopen we op minder vertraging in de aanrijdtijd en zijn incidenten sneller afgehandeld. Dit komt de doorstroming ten goede.

Geen hulpverleningsdienst, wél vrijstelling

Bergers hebben niet de status van hulpverleningsdienst: de wet- en regelgeving staat dus niet toe dat zij met zwaailicht én sirene rijden (optische- en geluidssignalen). Wel hebben bergers op dit moment een vrijstelling/ontheffing om met geel zwaailicht over de vluchtstrook te rijden (of als de vluchtstrook ontbreekt , tussen het verkeer door te rijden). Geel zwaailicht met een eigen sirene voor bergers is volgens de wetgeving niet toegestaan.

Betere incidentbereikbaarheid

Door de boodschap opnieuw boven en langs de snelwegen te tonen hopen we op meer begrip bij de automobilist om ruimte te maken voor een betere bereikbaarheid van incidenten voor bergers en hulpdiensten. De boodschap start in de regio Noordoost-Nederland en zal uiteindelijk in het hele land met enige regelmaat te zien zijn op de borden boven en langs de weg.

Bron © : https://rijkswaterstaatverkeersinformatie.nl/Nieuws/article/VID.2019.066.02