Op 2 april vond in Bodegraven de starthandeling plaats van de inzet van 20 strategisch gepositioneerde bergers langs de snelweg. De inzet van de 20 stand-by bergers is een van de maatregelen die, op initiatief van de Vereniging van Bergings- en Mobiliteitsspecialisten, is voorgedragen als middel binnen de korte termijn file-aanpak van Rijkswaterstaat, waar minister Cora van Nieuwehuizen eerder €100 miljoen voor beschikbaar heeft gesteld. Deze maatregel moet bijdragen aan het verminderen van files op hele drukke wegen.

Voor de startbijeenkomst waren diverse partners en media uitgenodigd. De aanwezigen

werden welkom geheten door Karin Visser (HID Verkeer- en Watermanagement). Minister Cora van Nieuwenhuizen en Rob de Jong (voorzitter Vereniging van Bergings- en Mobiliteitsspecialisten) gaven aansluitend een toelichting op de maatregel en onthulden de 20 strategische locaties waar de bergers vanaf april gepositioneerd staan.

Vanuit de minister werd een koelbox beschikbaar gesteld aan de 20 bergingsbedrijven die op de standby locatie van start gaan, de eerste koelbox werd door de minister zelf overhandigd aan bergingsspecialist Jan Veneboer van de BCU, de bergingscombinatie welke de inzet vanaf de standby-locatie te Bodegraven gaat uitvoeren.