Gelooft u het niet? Dat autobergers vergelijkbaar snel zijn als Max Verstappen?

Groot gelijk, want letterlijk is dat ook niet zo. Natuurlijk niet, racewagen tegen bergingsauto. Duh! Maar…, de VBM-bergingsspecialisten hebben te maken met aanrijtijden. En daarin zijn ze – als vergelijking – net zo snel als Max met zijn pitstop.

Files snel oplossen

Het Nederlandse wegennet is verdeeld in ca. 250 rayons. Per rayon regelt een gecontracteerde autoberger de afhandeling van pech- en schadegevallen. Branchevereniging VBM stelt zich met haar leden als mobiliteitsherstellers onder andere ten doel vertragingen door files bij strandingen snel op te lossen. Dat wil zeggen, binnen de mogelijkheden om snel ter plaatse te kunnen komen. Want het verkeer kan soms flink tegenzitten.

Economisch belang

“Toch bereiken de VBM-leden de plek waar zij aan het werk moeten heel snel”, zegt Daan Witjes, procesmanager bij Van Eijck Groep, dat ruim 250 voertuigen heeft rijden, waarvan er meer dan 100 dagelijks worden ingezet bij incidenten op de snelwegen. “Er is per rayon, bij de aanbesteding door de Stichting IMN, een gemiddelde aanrijtijd overeengekomen. De VBM-bergers doen er alles aan die tijd te halen. Want hoe sneller wij op de plek van pech of ongeval zijn, hoe sneller het verkeer weer normaal kan doorrijden. Dat is van groot economisch belang. Nu blijkt ook uit cijfers dat het de VBM-leden lukt die snelle hulp te bieden.”

Geen coureurs!

“We stellen dus alles in het werk om zo snel mogelijk ter plaatse te zijn. Desondanks zijn onze mensen chauffeurs en geen coureurs. Dat is het verschil met Max. Met andere woorden, wij passen ons altijd aan het verkeer aan. Max rijdt altijd liefst vooraan; zo hard mogelijk. Wij mikken niet op zo hard mogelijk. Wél willen wij snel kunnen helpen. Zonder gevaren, zonder risico’s. Men verwacht van ons dat we niet crashen. We moeten komen helpen, dat is nodig voor de doorstroming.”

Samenwerking

Daan Witjes: “Heel belangrijk is onze samenwerking met Rijkswaterstaat. Zij coördineren de inzet. Voor een snelle inzet en snelle oplossing van filevertraging in de spits, helpt de nieuwe regeling met de zogeheten standby-inzet van bergers op de drukste plekken ook heel erg. Wij kunnen sneller ter plaatse zijn. Zo geldt maar weer eens samen lossen we files op.”

Volg de komende maanden onze blogs op de site van de bergingsspecialisten.

Zie ook: https://www.stichtingimn.nl/190730-vliegende-start.php