ARNHEM/ NIJMEGEN – Den Haag heeft geen oog voor de files rond Arnhem en Nijmegen. Bergers in het westen van het land krijgen miljoenen om razendsnel een gestrande auto te bergen. Deze drukke regio waar de wegen steeds vaker dichtslibben heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur overgeslagen, vindt de Vereniging van Bergings- en Mobiliteitsspecialisten (VBM).

Hotspots heten ze, de strategische plekken langs de snelweg waar vandaan bergingswerkers snel kunnen ingrijpen bij een calamiteit. Ze besparen de rit van het bergingsbedrijf naar de snelweg. Hoe sneller een berger ter plaatse is hoe sneller de file oplost.

Het groeiende fileprobleem kost maatschappelijk jaarlijks miljoenen euro’s. En gisterochtend was het opnieuw raak. De 1000 kilometer file op de Nederlandse wegen betekende de op één na drukste spits van 2018. Een ongeluk op de A50 bij Arnhem zorgde voor veel vertraging.

Hotspots dragen bij aan het verkorten van de fileduur. Uit een proef in de regio Rotterdam blijkt dat bergers gemiddeld vijf minuten eerder bij een ongeluk of pechgeval kunnen zijn. Elke minuut dat een berger eerder bij een ongeval arriveert, betekent vijf minuten minder file. Omgerekend leveren de twintig hotspots de maatschappij 20 miljoen euro op. Van Nieuwenhuizen wijst er wel op dat die baten afnemen zodra er meer hotspots bij komen.

Verdubbeling
Als het aan Kamerlid Remco Dijkstra van de VVD ligt komen er heel spoedig hotspots langs de snelwegen rond Arnhem en Nijmegen. ,,Ik heb geijverd voor een verdubbeling van het budget. Die is er gekomen. De minister komt binnenkort met een tweede voorstel voor nog eens twintig hotspots. Als daar deze regio daar niet bij zit, dan zal ik meteen Kamervragen stellen’’, zegt Dijkstra.

Het Arnhemse bergingsbedrijf Van Amerongen heeft ervaring met hotspots. ,,Wij staan regelmatig op drie punten langs de A12. Daarmee winnen we 20 minuten van het bedrijf tot de snelweg”, zegt eigenaar Rob van Amerongen. ,,Zonder ongeluk of pechgeval tijdens de spits staan onze chauffeur uren voor niets te wachten. Dat kost ons handenvol geld, dat we kunnen opvangen met de filegelden van het Rijk.”

Bron: Tekst: Erik van de Vegt, Foto: Jan Ruland van den Brink –  https://www.gelderlander.nl/arnhem/den-haag-is-blind-voor-regionale-files-rond-arnhem-en-nijmegen~a7f12c0a/