PERSBERICHT

Tijdens werkbezoek onomstotelijk zichtbaar wat snelheid in beveiligd bergen aan kosten kan besparen

 

Branchevereniging VBM van bergings- en mobiliteitsspecialisten kon vanochtend aan Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP) tijdens zijn werkbezoek laten zien waar het in effectieve en veilige incidentbestrijding knelt. VBM-voorzitter Rob de Jong was blij dat de heer Stoffer zijn wekker extra vroeg wilde zetten om in de ochtendspits rond Arnhem op een bergingsvoertuig te stappen.

 

Verkeer staat langer stil dan nodig

De bergingsbranche beseft dat het aan hoge vereisten moet voldoen en dat er veel druk bestaat om incidenten snel ‘van de weg te krijgen’. Daarom is zij positief over de invoering van zogeheten standby-bergingsvoertuigen om de aanrijtijden te verkorten. Volgens VBM kunnen bij de landelijke invoering (per 04-2019) huidige ervaringen gebruikt worden. De invoering van bergingsvoertuigen die direct kunnen uitrijden vanaf zogeheten ‘standby-locaties’ langs de autosnelwegen, zal bijdragen aan een verbetering van de doorstroming en veiligheid voor de automobilist.

 

Praktijkoplossingen

Chris Stoffer, Tweede Kamerlid voor de SGP, reed tijdens zijn werkbezoek vanochtend mee met een bergingsvoertuig vanaf een fictieve standby-locatie. De eerste inzet kwam al binnen 5 minuten. Hij constateerde zo, zonder nadere uitleg, al waar de branche een verbetering van het proces ziet:

“Ik ben als eerste zeer onder de indruk van de vakbekwaamheid – en rust onder hoge werkdruk – van de bergingsspecialist. Dat is een operationeel zelfstandig werkende één man sterke dienstverlenende eenheid én hulpverlener. De stap naar de structurele invoering van standby-bergers volgend jaar is goed. Er zijn 20 locaties in de Randstad voorzien, maar ook in de rest van het land is het druk. In de ogen van VBM komen er in de meest optimale situatie 50 locaties. Als dan de beveiliging van de incidentlocatie direct aansluit bij het uitrijden van standby-bergers, dan is er overal veel tijdwinst te behalen.”

“De meeste winst is er als de berger zogezegd zichzelf beveiligd. Dat voorkomt in de spits onnodige wachttijd op beveiliging. Tijd die het verkeer nu als zeer hinderlijk ervaart. Ook als er geen ernstig ongeval is. Dat komt overeen met wat ik vanochtend zag. Het is goed dat de bergers zelf met aanvullingen op het voorliggende proces komen. Dat moeten we gebruiken, want zíj staan er toch het dichtste bij.”

 

EINDE PERSINFORMATIE

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met Rob de Jong, voorzitter VBM, via telefoonnummer 026 445 43 21 of e-mail info@berging-mobiliteit.nl.

De meegezonden foto is rechtenvrij bij dit persbericht te gebruiken o.v.v. Foto D. Witjes/denkweb.com.

Onderschrift: SGP Tweede Kamerlid Chris Stoffer (li) op werkbezoek bij VBM-voorzitter Rob de Jong

 

Datum: 12 november 2018