Je kent dat vast wel, dat je stil staat in de file en niet weet wát er aan de hand is en niet weet wáárom het zo lang duurt?
Vooral dat het zo lang duurt, omdat je de bergingswagen van één van de Nederlandse autobergers van VBM allang over de vluchtstrook voorbij zag komen.

Waarom duurt het dan zo lang? Je wilt antwoorden hebben, je wilt informatie! Waarom sta ik zo lang stil? Help! Ik wil naar mijn afspraak of naar huis!

Regelmatig merk je dat er inderdaad niets gebeurt omdat – zo blijkt, als je het weet – niet aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan voordat kan worden begonnen met het opruimen van een ongeluk. Via overleg dat tot in de Tweede Kamer reikte, is vastgelegd dat veiligheid voor bergers en de mensen betrokken bij een ongeluk, voorop staat.

“Hartstikke goed”, zegt Sander Vlaar, directeur van bergingsspecialist Bergnet. “Maar we raken zo juist behoorlijk over-gereguleerd. De betrokken weginspecteur van Rijkswaterstaat die gaat zorgen voor die veiligheid, moet soms van zover weg komen dat de autoberger al lang en breed klaar staat. Maar niets mag doen! Al die tijd staan automobilisten in onze ogen onnodig lang in de file. Geen wonder dat dat ergernis oproept. Het werkt in de hand dat mensen rare dingen gaan doen. Zij willen óók verder…”

“Als wij met twee bergingsauto’s mogen uitrijden en we zo met de ene bergingsauto de andere kunnen beveiligen, dan zouden we files sneller kunnen laten oplossen”, vindt Sander Vlaar.
“Juist omdat in het land de weg-inspecteurs dun gezaaid zijn, is hun aanrijtijd lang. Dan kunnen we beter kijken hoe wij als bergers altijd zo snel mogelijk aan de slag kunnen.”

Autobergingsspecialisten staan steeds vaker al standby en zitten middenin hun rayon. Want wat te doen als er meerdere ongelukken zijn in die ene regio van die weginspecteur? Hij kan zich toch ook niet klonen? “Als we met Rijkswaterstaat en politiek nog betere afspraken kunnen maken, profiteren de weggebruikers én de economie. Zo lossen we samen de files op.”

Volg de komende maanden onze blogs op de site van de bergingsspecialisten.