Je zag het vast wel eens: een bergingsbedrijf dat een gestrande of verongelukte auto of truck oplaadt of eventueel overeind takelt en meeneemt. Vraag jij je ook af wat er gebeurt met de olie en andere vloeistoffen die eruit kunnen zijn gestroomd?

Milieu beschermen

Na een ongeluk zijn verschillende stappen: is het zo ernstig dat de ambulance moet komen? En de brandweer? Die gaan uiteraard voor; de bergingsspecialist wacht totdat zij klaar zijn. In de tussentijd zal hij rondom de auto of truck al zoveel mogelijk weggelekte vloeistoffen indammen. Daarvoor heeft hij onder andere speciaal absorptiegrit bij zich. Dat voorkomt dat de vloeistoffen vanaf het wegdek in het milieu dringen. Dé manier om de natuur schoon te houden.

Veel extra kennis

Soms zijn zoveel vloeistoffen weggelekt, denk aan een groot, omvangrijk ongeval, dat absorptiekorrels alleen niet helpen. De wegbeheerder – meestal Provincie of Rijkswaterstaat – wil die vervuiling graag van de weg. Want wat niemand wil, is vervelende omgevingsschade of een glad wegdek. Kennis om dat te kunnen hebben de mensen van de VBM-leden allemaal in huis. Zij kunnen direct optreden.

Niet in de berm

Tegenwoordig leeft bij alle partijen het besef dat ‘we verontreiniging niet eventjes de berm inspuiten’. Nee, dat wordt vanaf het wegdek met speciale reinigingsmiddelen, heetwater en hoge druk losgespoten en opgenomen. Bergingsspecialisten hebben hiervoor getrainde specialisten en speciale ZOAB-reinigers of kennen collega-bedrijven die deze hebben. Want áls je opruimt, moet je góed opruimen, zodat de weg zo snel mogelijk weer veilig en schoon is!

Professioneel afvoeren

Uiteraard wordt de opgenomen verontreiniging, waaronder de absorptiekorrels, verzameld en afgevoerd naar de afvalverwerker. Daar kunnen deze ‘schoonmakers van de weg’ gewoon volgens de geldende regelgeving de afvalstoffen afvoeren.

Vanaf het moment dat de berger op de plaats van het incident komt, beoordeelt hij de situatie en gaat aan de slag om vervuiling van het milieu tegen te gaan. En zo snel mogelijk na het weghalen van de beschadigde voertuigen te zorgen dat er grondig gereinigd kan worden. Daar wachten ze niet lang mee, want het verkeer moet dóór! Samen lossen we files op.

Volg de komende maanden onze blogs op de site van de bergingsspecialisten!