Het is nooit leuk als je met autopech komt te staan. ‘Maar’, denk je misschien in je naïviteit, ‘even bellen, de pechhulp komt, sleutelt wat en ik kan weer verder.’ Mooi niet. Zo werkt dat niet als je langs de weg stil staat.

Veilige plek
Er wordt langs de Nederlandse wegen op de vluchtstrook of in de berm niet meer gesleuteld om pech te verhelpen. Eigenlijk logisch, want het is onveilig! Ook de leden van de bergersvereniging VBM (Vereniging van Bergings- en Mobiliteitsspecialisten) doen dat niet. Wat zij doen, is je auto op de bergingsauto zetten en minimaal verplaatsen naar een veilige plek.

Achter vangrail
We vragen het eens na bij Cassandra Neve van Bergingsbedrijf Vermaat in Hellevoetsluis: “Als je terugdenkt aan hoe het was bij pech, dan was dat hartstikke gevaarlijk. Er kwam een hulpdienst en er werd gesleuteld. Gelukkig dat het niet meer gebeurt. Je moest vroeger op de snelweg ook over de vluchtstrook naar zo’n paal lopen. Ook véél te gevaarlijk. Gelukkig dat Rijkswaterstaat op het standpunt staat dat bellen met de mobiele telefoon vanachter de vangrail de beste oplossing is. De VBM-leden die de pechhulpdienst uitvoeren, sluiten zich daar volledig bij aan.”

Bergingsauto
Er zijn 5 grote regionale verkeerscentrales die het verkeer op snelwegen in de gaten houden. Zien zij een pechgeval, dan informeren zij Rijkswaterstaat. Die schakelt de pechhulpverlener in, die er in zijn bergingsauto in enkele minuten is. De pech-auto wordt opgeladen en gaat mee naar een veilige plek.

Alle verzekeraars
Hoe schakel je de VBM pechhulpverlening in? Bijna alle automobilisten zijn verzekerd voor pechhulp. Dus overkomt het je, dan bel je de alarmcentrale van je verzekeraar. Vervolgens nemen zij alle zorgen van je schouders. Leaserijders nemen doorgaans contact op via de centrale van de leasemaatschappij.
VBM-bergers werken via alarm- en verkeerscentrales in hun regio voor alle verzekeraars. Dus dat komt qua hulp helemaal goed. Bovendien is dat – meestal – kosteloos, omdat het in je pakket zit.

Mobiele telefoon!
Is er, vragen we aan Cassandra Neve, een gouden tip? “Zeker wel”, zegt zij. “Ga nooit zonder mobieltje van huis! Oh ja, zorg wel dat-ie opgeladen is. Krijg je pech, dan is je telefoon je belangrijkste hulpmiddel.”

Volg de komende maanden onze blogs op de site van de bergingsspecialisten.