Wouter is bergingsspecialist en hij is dol op zijn beroep. Maar wat houdt dat beroep in en hoe wordt je dat, bergingsspecialist? We kijken eens mee over de schouders van de leden van de VBM, de Vereniging van Bergings- en Mobiliteitsspecialisten.

Veelzijdig

Verdiep je in een gespecialiseerd bergingsbedrijf en je ziet hoe afwisselend zo’n bedrijf is. Met bovendien een heel groot aantal verschillende jobs. Dat van de bergingsspecialist zoals Wouter springt er uit. Deze mannen en vrouwen in hun oranje pakken zien we dagelijks. Hun werk is enorm veelzijdig. Geen dag is hetzelfde, zo kun je dat het beste omschrijven.

Zelfstandig

Vanaf dat de bergingsauto op pad gaat – ‘ter plaatse gaat’ in vakjargon – neemt de chauffeur zelf de beslissingen. Hij (of zij) is verantwoordelijk voor een veilig rijgedrag en toch snel ter plaatse zijn. Eenmaal aangekomen kijkt hij zelf hoe hij de situatie het beste kan oplossen. En let op dat de inzittenden veilig zijn. Is de pech- of schade-auto opgeladen, dan neemt hij iedereen mee naar het bergingsbedrijf of brengt ze naar hun autogarage.

Heel breed

Als VBM-bergingsspecialist heb je veel taken. Dat maakt het werk uitdagend. Zo iemand als Wouter is de expert in het takelen of verslepen en bergen van auto’s met pech of na een ongeval. Tegelijkertijd let hij op dat er geen milieuschade ontstaat door weglekkende vloeistoffen. Kan hij die zelf niet voldoende tegenhouden, dan kan hij een gespecialiseerde collega oproepen.

Goed opgeleid

Er zijn twee categorieën in bergingswerk: specialist voor lichte berging (voertuigen tot 3500 kg GVW) en specialist voor zware berging (trucks en dergelijke, dus bóven 3500 kg GVW). Het begint met de eerste opleiding, maar ieder heeft met zijn bergingsvoertuig heel gespecialiseerd en kostbaar gereedschap in handen. Daarmee wordt het werk gedaan. Voordat het zover is, heb je een opleiding met specifieke kennis en vaardigheden doorlopen. Dat een ‘groot rijbewijs’ standaard is, is logisch.

Vrij en zelfstandig

Wie van vrijheid en zelfstandigheid houdt, kan zijn hart ophalen in het bergingswerk. Juist dat maakte het werk voor Wouter zo interessant. Dat hij ook onregelmatige werktijden kreeg, wist hij vooraf. Dat weerhield hem en zijn vriendin er niet van dat hij voor deze baan koos. Hij zou niet anders meer willen!

DNA

Zoals Wouter zijn er velen. Maar in dit mooie vak kunnen nog meer technische jongeren hun weg vinden. Heb je liefde voor het sleutelen, wil je genieten van veel vrijheid en zit hulpverlening in jouw DNA? Ga dan een keer praten bij één van de VBM-leden. Wie weet welke kans zich voordoet!

Volg onze blogs op de site van de bergingsspecialisten!