De Vereniging Bergings-en Mobiliteitsspecialisten (VBM) – de branchevereniging voor bergers – en de AutoTech Alliantie gaan nauw samenwerken bij het ontwikkelen van opleidingen voor het veilig bergen van elektrische voertuigen. De beide organisaties zijn dat op 21 juni overeengekomen.

Het veilig bergen van elektrische vo Aftersales Magazine ertuigen is een probleem voor bergers, maar ook voor schadeherstelbedrijven. Diverse media berichtten hier al eerder over. De problematiek heeft geleid tot de huidige samenwerking tussen VBM en AutoTech Alliantie. Hans Musters namens de alliantie: “Beperkte kennis van moderne technologieën en elektrische voertuigen is een probleem bij het veilig bergen van deze voertuigen. Daarom willen we gezamenlijk opleidingen voor bergers gaan opzetten, uiteraard in samenwerking met de onderwijsinstellingen waar AutoTech mee samenwerkt, maar ook richting overheid, dealerorganisaties en uiteraard ook de autofabrikanten. Zij hebben de kennis over de nieuwste voertuigen en die kennis is essentieel voor het veilig bergen van een gestrand voertuig.”

Procedure

De opleidingen voorzien niet alleen in het daadwerkelijk bergen, maar ook in een juiste procedure wanneer een gestrand voertuig eenmaal van de weg is gehaald. Hans Musters: “Waar moet zo’n voertuig vervolgens naartoe? Het is niet vanzelfsprekend om zo’n voertuig dan maar bij het schadeherstelbedrijf neer te zetten. Wanneer het voertuig total loss is bijvoorbeeld.”

Bij de foto: Ter bezegeling van de samenwerking schudt Hans Musters de hand van Robert de Jong, voorzitter van de Vereniging Bergings-en Mobiliteitsspecialisten (VBM).